Vino Kupljen

Vino Kupljen - Mon Royal

Vingård gennem 179 år

Vingården Mon Royal er beliggende i den nordøstlige del af Slovenien, i Jeruzalemsko-Svetinjske Gorice, et bakket område, der har været kendt for sine gode jorder og kvalitetsvine i århundreder. Gården kører som et traditionelt familieforetagende og Kupljen familien går så langt tilbage som 1836. Vinmarkerne stammer helt tilbage fra 1721. Som en af ​​de første professionelle private slovenske vinproducenter, lancerede Jože Kupljen (1948 – 2015) mærket Vino Kupljen på flaske tilbage i 1976. Vinene fortæller meget om det terroir de kommer fra, nemlig  bakkerne omkring Jeruzalem. Dette område er kendt for vine, der virkelig har en frugtagtig og frisk karakter fra en tidlig alder, og de er berømte for deres ekstraordinære lagringspotentiale (hvide 5-20 år, røde 5-25 år).

Dette er et resultat af den miljøvenlige dyrkning af  jord, vin og druer, samt fremstillingsprocesserne i vinkælderen og den senere lagring. Perfekt i harmoni med Vino Kupljen sloganet: With sun and love.

Vingården drives i dag af Samo og Lidija Kupljen, der råder over 18,5 hektar der ligger i ca. 300m højde. Alder på vinstokke er 20 – 25 år. Appellation: ZGP. Produktion 160.000 fl.

Jeruzalem - Svetinje Historie

Romerne plantede de første vinstokke.

Det var romerne, der plantede de første vinmarker i Jeruzalemsko-Svetinjske Gorice bakker. Det var på et tidspunkt da Sloveniens ældste by Poetovio (dagens Ptuj) var Romerrigets største østlige højborg. Da den romerske kejser Probus smagte den lokale vin, erklærede han provinsen “Vinea nobilis districtis”. Da korsfarerne migrerede ind i landet i det 11. århundrede, blev vindyrkning bevaret og studiet af vinstokke og vin tog en næsten videnskabelig drejning. Korsfarerne kunne lide landet så meget, at de kaldte området Jeruzalem, den nærliggende bakke Svetinje (slovensk for “hellige ting”) og gav alle de andre bakker navnene efter deres apostle. En anden historisk figur, der havde fornøjelsen af ​​at smage den lokale vin og syntes den var noget særligt, var Napoleon. En anekdote fortæller, at da han satte sit tomme glas ned udbrød han entusiastisk  “SI BON”, og de lokale spekulerede på, hvordan han overhovedet kunne vide, det var Sipon han drak.

Vinavl og vinfremstilling i området toppede i tiden under det østrigske monarki, da  vinen gik under varemærket “Luttenberger”. Sammen med det østrigske vinområde Steiermark repræsenterede de solrige bakker i Jerusalem det største vinområde i det daværende østrig-ungarske kejserrige.

De lokale måtte på den tid ikke drikke vinen, der blev transporteret op til hoffet i Wien. De måtte nøjes. Det har ændret sig.

Scroll to top